Bolest krku v létě: 5 hrozeb a 5 řešení

Bolest v krkuNachlazení

Nepokazte si letní plány bolestí v krku. Přečtěte si, kde všude na vás může číhat i jak s ní zatočíte.

Co způsobuje bolest v krku

1.      Klimatizace

Celodenní sezení v kanceláři, cestování autem i nakupování v obchodních centrech má v létě velkou nevýhodu – klimatizaci, která je jedním z největších nepřátel vašeho krku. Přesušený vzduch oslabuje sliznice dýchacích cest, které jsou tak náchylnější k útokům bacilů.

Klimatizaci proto pravidelně čistěte a používejte ji rozumně! Rozdíl mezi teplotou venku a v místnosti by neměl být vyšší než 7 stupňů.

2.      Výkyvy teplot

V kanceláři zapnete „klímu“, abyste měli příjemných 23 stupňů, ale venku na vás čeká rozžhavené sluníčko. A to je problém. Neustále změny teplot nedělají dobře vašemu imunitnímu systému ani krku. Jak na ně vyzrát? Dočtete se v našem článku o klimatizaci a aklimatizaci.

Také letní noci umí být zrádné. Zatímco přes den se pomalu potíte i z očí, večer byste vyměnili království za hřejivý svetr.

3.      Hlasité mluvení

Nesmíte v létě vynechat svůj oblíbený hudební festival, i když víte, že hlasivky si z něj budete léčit ještě týden? Nejen hudební festivaly, ale i přeplněná koupaliště si říkají o hlasitější projev, který se může projevit právě bolestí v krku. Pokud je to váš případ, přečtěte si jak hlasivkám od bolesti ulevit.

hudební festival

4.      Ledové nápoje

Kdo by v létě netoužil po chladivých kostičkách, které z každého nápoje rázem vykouzlí dokonalé osvěžení? Rychlé zchlazení způsobuje přehřátému tělu šok, právě proto jsou ledové nápoje častým důvodem, proč vás v létě pobolívá v krku. Dodržujte správný pitný režim a zchlaďte se v létě raději vlažným čajem.

5.      Cestování

Klimatizace, změna prostředí i teplotní výkyvy a do toho stres – cestování propojuje všechny největší letní strašáky, které vám přivodí bolest v krku během chvilky. Přečtěte si, jaké zásady dodržovat pro zdravé cestování.

dvojice na nádraží

Jak řešit bolest v krku

1.      Zakloktejte si

Bolest v krku přelstíte kloktáním! Jaký roztok je proti bolesti v krku účinný? Smíchejte si doma vodu s mořskou solí v poměru půl lžičky na jeden šálek vody nebo si kupte připravené kloktadlo v lékárně.

Roztok Tantum Verde ocení malí i velcí. Je vhodný pro děti už od 4 let. Aby pro ně aplikace byla co nejsnazší, vytřete jim ústa kosmetickým tamponem namočeným v roztoku. Kloktadlo znecitliví bolavá místa a pomocí benzydamin hydrochloridu, který funguje proti zánětům i bolestem, váš krk léčí.

2.      Zabalte to

Osvědčená klasika, kterou používaly už naše prababičky, jsou zábaly. Při bolestech v krku můžete vsadit na přírodní Priessnitzův zábal, ke kterému najdete vše potřebné doma. Otec Priessnitzových zábalů Vinzenz Priessnitz věděl, že studený zapařovací obklad dokáže zázraky.  Jak na něj?

  1. Namočte látku, třeba starý šátek, do studené vody a přitiskněte ji na krk.
  2. Na ni přiložte nepromokavou vrstvu, která pomůže zapařování. Účel skvěle splní obyčejný igelitový sáček.
  3. Na závěr vrstvy omotejte suchou látkou, třeba šátkem.
  4. Zábal nechte působit 30 až 60 minut a opakujte dvakrát denně.

3.      Odpočiňte si

Zvolnění tempa pomůže vašemu tělu nabrat dostatek sil pro boj s bacily. Dejte si pozor! Když se k intenzivní bolesti v krku přidají teploty, možná vás postihla „letní angína“, a klidu na lůžku se tak nevyhnete.

4.      Cumlejte pastilky

Nemáte čas na zábaly a v létě se toho děje tolik, že si odpočinek nemůžete dovolit? Právě pro vás jsou jako stvořené pastilky Tantum Verde. Uleví vám rychle a účinně od bolesti a díky svému praktickému balení je můžete použít, kdykoliv se začne bolest v krku hlásit o slovo.

5.      Hodně pijte

Pít, pít a zase pít je rada nad zlato, která vám pomůže překonat spoustu zdravotních problémů včetně bolesti v krku. Dostatek tekutin udrží sliznice vlhké a ty pak lépe zvládají boj s bakteriemi.

Jak řešíte bolest v krku vy? Dejte nám vědět do komentářů na Facebooku.

Související články

Kde Tantum Verde seženete?

Ve vaší oblíbené lékárně. A to i online. Bez receptu.

Sledujte nás na sociálních sítích, ať vám neuniknou žádné rady pro zdraví celé rodiny.