Zaměřeno na ústní hygienu: otázky a odpovědi – 1. díl

Ústní hygiena

Proč krvácí dásně? A co ovlivňuje kazivost zubů? Na vše, co vás zajímalo o zubní hygieně, jsme se zeptali zubní lékařky Dity Řehořové Hrušecké. Přečtěte si její odpovědi.

Krvácí mi dásně – mám paradentózu, nebo to může mít jiný důvod?

Pokud se při čištění zubů objeví krvácení, patrně to znamená, že trpíte zánětem dásní, což je předstupeň parodontitidy. Proto je nutné dodržovat zásady správné ústní hygieny. Doporučuji navštívit dentální hygienu, kde dutinu ústní zbaví měkkých i tvrdých povlaků. Také vás naučí používat správné dentální pomůcky, osvětlí vám techniku čištění zubů i mezizubních prostor, případně doporučí vhodné výplachy dutiny ústní.

Vytrhli mi zub, kdy si můžu začít vyplachovat? A čím nejlépe?

Vyplachovat po extrakci zubu můžete, ale dávejte pozor, abyste nevyplachovali příliš. V takovém případě hrozí riziko vzniku takzvaného suchého lůžka, které je velmi bolestivé. Dutinu ústní je možné vyplachovat ústní vodou nebo jinými přípravky k tomu určenými, například roztokem Tantum Verde.

Trpím často na afty, co mi pomůže?

Pokud se vám afty často vrací, zkuste dlouhodobě užívat vitamíny B i C a afty vždy lokálně ošetřit. Nejprve je potřete roztokem Tantum Verde, který je dezinfikuje a znecitliví.  Poté na ně aplikujte gel s dalším anestetickým účinkem. Pro zmírnění bolesti v ústech vyzkoušejte pastilky Tantum Verde, které mají také protizánětlivý i anestetický účinek.

Více o aftech si přečtěte v našem článku.

Co ovlivňuje kazivost zubů? Je v tom genetika?

Kazivost zubů ovlivňuje především úroveň hygieny dutiny ústní. Riziko vzniku zubního kazu je opravdu vysoké v případě, že se v ústech nachází množství zubního povlaku a ložiska zubního kamene. Ty totiž obsahují zhruba 70 % bakterií, které způsobují demineralizaci tvrdých zubních tkání (sklovina a dentin), a tím vznik zubního kazu. Genetika má na vzniku zubního kazu také v určitém procentu podíl, především ve smyslu struktury skloviny a dentinu a jejich odolnosti vůči působení bakterií zubního povlaku.

Má se z jazyka stírat plak speciální škrabkou?

Jako doplněk správné dentální hygieny doporučuji stírat plak z jazyka speciální škrabkou po každém vyčištění zubů.

Jak často mám používat ústní vodu?

Ústní vodu doporučujeme pacientům při parodontopatiích, a to pouze krátkodobě.

Tip: Přečtěte si náš článek o mýtech v ústní hygieně.

Čím můžu naplnit dentální sprchu?

Vodou. Můžete přidat i ústní vodu v poměru, který najdete v návodu k vaší dentální sprše.

Další díl otázek a odpovědí zveřejníme brzy, tak sledujte náš Facebook, ať vám článek neuteče.

Související články

Kde Tantum Verde seženete?

Ve vaší oblíbené lékárně. A to i online. Bez receptu.

Sledujte nás na sociálních sítích, ať vám neuniknou žádné rady pro zdraví celé rodiny.