Nachlazení vs. alergie: jak je rozeznat

Nachlazení

Mají podobné příznaky, ale jinak jsou naprosto odlišné. Jak je od sebe rozeznáte? Dozvíte se v článku.

Nachlazení: od rýmy po horečku

Nachlazení známe všichni. Cítíte se vyčerpaní, svaly vás bolí jak po uběhnutém maratonu, trápí vás nepříjemné pocity v krku a do toho ještě otravná rýma. Když se k tomu všemu přidá ještě teplota, rezignujete a jdete nachlazení vyležet.

rýma a teplota

Rozhoduje bolest svalů

Pokud se domnělé příznaky nachlazení obejdou bez bolesti svalů a horečky, zbystřete. Na rozdíl od nachlazení, alergii tyto příznaky nedoprovází. Napoví vám také barva sliznice. Při nachlazení by měla být červená, při alergii bledá.

Zatímco nachlazení se zbavíte za jeden až dva týdny, alergie se u vás objeví vždy, když se vystavíte alergenu – látce, která u vás způsobuje nepřiměřenou imunitní reakci.

Tip: Pokud se u vás alergie projevuje i drážděním v krku, vyzkoušejte doplněk stravy Tantum Natura, který vám uleví od nepříjemných škrábavých pocitů.

Co způsobuje alergii?

Za vznikem alergie stojí nepřiměřená obranná reakce imunitního systému, za kterou stojí nesprávná aktivace protilátek ze skupiny imunoglobulinu E.

Jaké jsou příznaky alergie?

Příznaky alergie můžou být různé, ale nejčastěji jde o úpornou rýmu, kýchání nebo zarudlé a nateklé oči.  Nejhorším projevem je anafylaktický šok, který může ve výjimečných případech způsobit i smrt. Určitě jste se setkali i s pojmem senná rýma. Co si pod ní představit?  Jde o typ slabé, ale velmi rozšířené alergie.

holka s pampeliškou

Jak se zbavit příznaků alergie?

Odstraňte ze svého okolí všechny alergeny. Ne vždy je to možné, proto se nejspíš nevyhnete lékům, které její příznaky utlumí. Nejrozšířenější alergie jsou na prach, pyl a roztoče, ale lidské tělo může být alergické i na některé potraviny nebo léky.

Tip: Pokud vás trápí alergie na pyly, nezdržujete se dopoledne a brzy odpoledne příliš dlouho venku – v tuto dobu je koncentrace pylů v ovzduší nejvyšší. Více tipů nabízíme v našem článku.

Naučte své dítě žít s alergií

Pokud vaše dítě trpí alergií, vysvětlete mu, proč je důležité, aby poctivě bralo léky. Dohlédněte i na to, jestli léky užívá správným způsobem.

Dá se alergie léčit?

Vědci zatím účinnou léčbu alergií nenašli, ale můžete ji tlumit pomocí vhodné kombinace léků.  Existuje i pylová vakcína, která ale vyžaduje velkou trpělivost. Její efekt se u pacienta objeví až po 5 letech pravidelného podávání.

A jak je to s dědičností? Pokud jeden z rodičů trpí alergií, je riziko alergického onemocnění u jeho dítěte až 30 %. Alergie je navíc zákeřná v tom, že může propuknout kdykoliv.

Jak jste na tom s alergií vy? Nosíte léky stále při sobě, nebo patříte mezi šťastlivce, kterým alergie nic neříká? Dejte nám vědět do komentářů na Facebooku.

Tantum Verde obsahuje benzydamin hydrochlorid. Lék k vnitřnímu užití. Čtěte pečlivě příbalový leták

Související články

Kde Tantum Verde seženete?

Ve vaší oblíbené lékárně. A to i online. Bez receptu.

Sledujte nás na sociálních sítích, ať vám neuniknou žádné rady pro zdraví celé rodiny.