Nachlazení v létě: Jak na prevenci a léčbu

Bolest v krkuNachlazeníPrevence

Klimatizace, chladné nápoje – nachlazení vás může zaskočit, i když je venku přes 30 stupňů. Jak si tedy neotrávit slunné dny ucpaným nosem a bolestmi hlavy nebo bolestí v krku?

Jak předejít nachlazení v létě

Vynechejte led

Milujete vychlazené domácí limonády a neobejdete se bez ledové kávy? Chladné nápoje můžou tělu způsobit šok a potrápit tak vaše zdraví. Ledu se proto raději vyhněte a nepijte nápoje chladnější než 15 stupňů.  Nejlepší volbou jsou vlažné nebo teplé čaje. Třeba zelený čaj vás účinně ochladí i bez kostek ledu.

bylinkový čaj

Buďte opatrní s klimatizací

Za okny je přes 30 stupňů a klimatizace v kanceláři vám jede naplno? Tak si zaděláváte na slušné nachlazení, zánět dutin nebo zablokovanou páteř. Rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by neměl přesáhnout 5 stupňů. Nikdy na sebe nenechte klimatizaci přímo foukat. I když je lehký vánek příjemný, následná rýma, bolesti hlavy a ztuhlý krk už tak příjemné nebudou.

To platí i o klimatizaci v autě – při kratších cestách nepřekračujte teplotní rozdíl o víc než zmiňovaných 5 stupňů. Pokud se chystáte na delší cestu, může vyšší teplota otupit vaše smysly. V tom případě se nebojte klimatizaci nastavit na nižší teplotu. Než dojedete do cíle, postupně teplotu v autě zvyšujte, aby vaše tělo nedostalo z venkovního vedra šok.

Vyhýbejte se teplotním šokům

Vyhýbejte se velkým výkyvům teplot nejen v přítomnosti klimatizace. Nepodceňujte zejména letní večery – raději si s sebou vždy přibalte něco teplého na sebe. Po opalování si také vždy dejte čas na aklimatizaci, stejně tak při pobytu u vody – skoky do ledové vody z lehátka si odpusťte.

Paní mění teplotu na termostatu

Dodržujte pitný režim

Klimatizace a suchý vzduch vysušuje sliznice, které mají za úkol chránit naše tělo před vniknutím bakterií. Proto zkuste sliznicím s ochranou pomoct pravidelným přísunem tekutin. V letním horku si dopřejte denně i dva až tři litry nealkoholických nápojů.

Dbejte na prevenci

Velmi důležité je také pravidelné mytí rukou (viry a bakterie se mohou přenést dotykem) a celkové předcházení situacím, které by mohly způsobit oslabení organismu – dopřát byste si měli zejména kvalitní spánek a dostatek vitamínů.

Co dělat, když v létě nastydnete?

Regenerujte

Zatímco v zimě byste se schoulili s horkým čajem do postele, v létě už to tak lákavá představa není. Víme, je to otrava ležet v posteli, když je venku tak krásně, ale dodržujte klidový režim, dopřejte tělu čas na regeneraci a zvolněte. Taky hodně pijte – především čaje (samozřejmě bez ledu) a za chvíli budete fit.

Nemocná paní odpočívá v posteli

Abyste v létě neztratili hlas, přečtěte si, jak o něj pečovat.

Sáhněte po pastilkách

Chystáte se na teambuilding nebo na dovolenou, ale bolest v krku nevěstí nic dobrého? Sáhněte po Tantum Verde. Působí proti zánětu a bolesti v krku – díky tomu vám pomůže ve chvíli, kdy ucítíte nachlazení a počínající bolest v krku.

Zvýšenou dávku vitamínu C a zinku jako podporu imunity doporučuje i viceprezident České lékárnické komory Mgr. Aleš Krebs, Ph.D.

Jak se v létě léčíte vy? Podělte se s vašimi typy do komentářů na našem Facebooku.

Tantum Verde, Tantum Verde Spray, Tantum Verde Spray Forte, Tantum Verde Lemon, Tantum Verde Mint, Tantum Verde Eucalyptus, Tantum Verde Orange and Honey obsahují benzydamin hydrochlorid. Léky k místnímu užití v krku a ústech. Čtěte pečlivě příbalovou informaci.

Související články

Kde Tantum Verde seženete?

Ve vaší oblíbené lékárně. A to i online. Bez receptu.

Sledujte nás na sociálních sítích, ať vám neuniknou žádné rady pro zdraví celé rodiny.