Léčba bolesti v krku

Bolest dutiny ústníBolest v krku

Menší potíže se dají zvládnout samoléčbou. Bolest v krku lze účinně zmírnit volně prodejnými přípravky na bolest v krku ve formě pastileksprejů či roztoků. V lékárně je k dispozici mnoho preparátů s různými účinky. Při výběru je důležité, aby přípravek působil protizánětlivě a proti bolesti v krku a dutině ústní. Protizánětlivý účinek v praxi znamená zmenšení otoku v krku a usnadnění polykání. Analgetické působení přináší rychlou úlevu od bolesti v krku spojené se zánětem. Proto je vhodné vybrat takový volně prodejný registrovaný lék, u kterého jsou všechny tyto účinky klinicky ověřené.

Při léčbě by se organismus neměl přetěžovat, ideální je si na pár dní lehnout. Je nutno dodržovat pitný režim (zvláště při horečkách) a vzdát se kouření. Uzdravení napomáhá i suchý zábal krku. V případě bakteriálních angín se osvědčil Priessnitzův zábal – na krk se dá mokrá, ale vyždímaná látka namočená ve vodě pokojové teploty, přes ni suchá silnější látka, případně ještě šála. Zábal se sundá zhruba po hodině, může se opakovat několikrát denně.

Pokud je bolest v krku doprovázena vysokými teplotami a velkými polykacími obtížemi, je třeba vyhledat praktického lékaře. Ten po prohlédnutí ústní dutiny a podle dalších příznaků (charakter bolesti, doba jejího trvání, okolnosti jejího vzniku a zhoršování, popř. stěru z krku a mandlí) zahájí léčbu. Bakteriální infekce se obvykle léčí antibiotiky, u virové se snižuje teplota a používají se přípravky omezující bolest v krku. Lékaře je také třeba vyhledat vždy, pokud bolest v krku trvá déle než týden, nebo je doprovázena závažnějšími či neobvyklými příznaky (ztížené dýchaní a polykání, bolest čelistních kloubů, krev ve slinách či bolest v uchu).

Má-li praktický lékař podezření na závažnější nemoc, odešle vás k otorhinolaryngologovi (ORL).

Související články

Kde Tantum Verde seženete?

Ve vaší oblíbené lékárně. A to i online. Bez receptu.

Sledujte nás na sociálních sítích, ať vám neuniknou žádné rady pro zdraví celé rodiny.