Život s rovnátky: Jak pečovat o zuby a zmírnit bolest

Ústní hygiena

O zuby s rovnátky musíte pečovat mnohem důkladněji než lidé, kteří rovnátka nenosí. Přečtěte si, jak se zbavíte bolesti po nasazení a jak dokážete správnou ústní hygienou snížit riziko zubního kazu a zánětů v ústní dutině.

Předejděte zubnímu kazu

I když si zuby pravidelně čistíme, naše ústa jsou plná bakterií. Ty se neustále množí a na zubech postupně vytvářejí zubní povlak. Kyseliny produkované bakteriemi v zubním povlaku způsobují záněty dásní, vznik zubního kazu a v horším případě paradontózu.

Nosíte-li rovnátka, zubní povlak vám ulpívá kromě běžných míst i kolem zámečků na zubech, proto byste se měli čištění zubů věnovat častěji a nikdy ho jen tak „neodfláknout“. V opačném případě vám mohou po sejmutí rovnátek zůstat žlutohnědé fleky, případně si můžete přivodit i nepříjemný zánět.

žena ukazuje zuby s rovnátky

Dodržujte hygienu během dne

Navykněte si nosit zubní kartáček sebou a po každém jídle si zuby rychle vyčistit (stačí vodou – potřebujete se zbavit kousků jídla, které vám uvíznou za drátky). Když třeba dostanete u oběda chuť na jablečný štrúdl, nebudete litovat, že jste si kartáček přibalili. Na úsměv plný slupek totiž není nejhezčí pohled.

TIP: Máte pocit, že vyčistit zuby jen vodou vám během dne nestačí? Přibalte si do kabelky roztok Tantum Verde. Po jídle si vždy odskočte na toaletu rychle vykloktat. Roztok působí protizánětlivě a dezinfekčně, a navíc tlumí bolest v případě, že míváte po tvrdším jídle citlivé dásně a zuby.

Popcorn a oříšky? Radši je oželte

S fixními rovnátky budete muset proškrtat svůj jídelníček. Z praktických důvodů se vyhněte lepkavému karamelu, oříškům, popcornu i chipsům. Taková žvýkačka je pro lidi s rovnátky hotová pohroma.

Myslete na to, že zuby s rovnátky mají více těžko dostupných míst, která se vám budou hůře čistit od nalepených drobků. Špatně umyté zuby se vám pod rovnátky budou kazit mnohem rychleji.

mísa plná popcornu a brambůrek

Nezapomeňte na hygienu, než půjdete spát…

Ústní hygieně věnujte nejvíce pozornosti před spaním. Během dne totiž neustále mluvíme a v ústech se nám vytváří více slin, které kyseliny v zubním plaku neutralizují. V noci tolik slin nepotřebujeme a bakterie napáchají největší škody.

Zuby si důkladně vyčistěte obyčejným měkkým kartáčkem s malou hlavičkou, nebo si pořiďte speciální kartáček na rovnátka. Použijte pastu s obsahem fluoru.

Na mezizubní prostory a prostor pod drátky použijte mezizubní kartáček vhodné velikosti. Nakonec ještě půl minuty kloktejte roztokem Tantum Verde, který můžete použít v rámci prevence zánětů v ústní dutině i jejich léčby.

Skladujte správně snímatelná rovnátka

Nosíte-li snímatelná rovnátka, váš rituál čištěním zubů nekončí.  Plak se totiž neusazuje jen na vašich zubech, ale i na rovnátkách. Pořádně je proto vyčistěte kartáčkem a uskladněte v nádobě s čistícím roztokem, který zabrání tvorbě bakterií během noci.

Zmírněte počáteční bolest z rovnátek

Bolest po nasazení rovnátek je normální u pacientů, kterým byla rovnátka zrovna nasazena. Bolest je způsobena tím, že tváře, rty, zuby a jazyk nejsou zvyklé na cizí těleso, proto mohou být podrážděné až několik dnů. Postupně si však zuby i dásně zvyknou a bolest přejde.

TIP: Pokud je bolest nesnesitelná, můžete skočit do lékárny pro léky na bolest nebo vsadit na babské rady a vyzkoušet kloktadlo ze slané vody, studenou vodu nebo led.

Nosíte rovnátka? Napište nám v komentáři na Facebooku svou zkušenost s ústní hygienou.

Tantum Verde obsahuje benzydamin hydrochlorid. Lék k místnímu užití v ústech a krku. Čtěte pečlivě příbalový leták.

Přečtěte si, jak je to ve skutečnosti s největšími mýty o ústní hygieně.

Související články

Kde Tantum Verde seženete?

Ve vaší oblíbené lékárně. A to i online. Bez receptu.

Sledujte nás na sociálních sítích, ať vám neuniknou žádné rady pro zdraví celé rodiny.