Český med v boji proti nachlazení

NachlazeníPrevenceVýživa

Přírodní lékárna ve sklenici. Už naše babičky přísahaly na blahodárné účinky medu a podzim je ideální čas, abyste je doma ocenili. Přečtěte si, jak vybrat kvalitní med a jak ho využít pro posílení imunity a při nachlazení. 

Med a zdraví

V lidovém léčitelství se med využívá nejvíce při:

  • Nachlazení
  • Chřipce
  • Zánětech dýchacích cest
  • Nespavosti
  • Žaludečních vředech

český med ve sklenicích

Podzimní recepty z medu

Bohaté využití zlatavé lidové „medicíny“ by si zasloužilo samostatný článek, dnes se zaměříme na využití medu při nachlazení. Vyzkoušejte například tyto osvědčené domácí recepty:

Preventivně při častém nachlazení

  • Třikrát denně si dejte lžíci vlažného medu se špetkou skořice, nebo kombinujte med s citronem, abyste tělu dodali potřebný vitamin C

Při oslabené imunitě

  • Místo ranní kávy si na podzim a v zimě vařte bylinkový čaj s medem a skořicí – nejlepší cestou v boji proti nachlazení je prevence a silná imunita 🙂

Na odkašlávání

  • Rozdrťte cibuli s medem a fenyklem – tato kombinace vám možná nebude chutnat, ale používá se při zahlenění a kašli

med z dřevěné lžíce

Med a Tantum Natura

Když se nachladíte, sáhněte kromě medu i po doplňku stravy pastilkách Tantum Natura s vitaminem C a propolisem. Bojují s nepříjemnými pocity a drážděním v krku a pomáhají proti chrapotu, škrabání a nepříjemnému pocitu v krku a ústech.

Je český med lepší než zahraniční?

Některé medy jsou slité z více druhů z různých koutů světa a chcete-li kvalitní med, dávejte si pozor především na ty z Číny nebo Ukrajiny, kde nepanují tak přísné standardy jako v České republice. Při transportu do Česka mohou být navíc medy skladované v nepříliš vhodných podmínkách.

  • Původ medu musí být na balení uveden: Hledejte označení směs medů ze zemí EU nebo zemí mimo EU.

V Česku má včelařství dlouhou tradici a není těžké najít včelaře, který vám prodá pravý domácí med.

Jak poznáte, že je med kvalitní?

Lepší než vybírat v supermarketu je kupovat med přímo u včelaře. Jen tak máte jistotu, odkud med pochází a jak ho včelař vyrábí. Ani to ale neznamená, že získáte stoprocentně kvalitní med. Dávejte si proto pozor na to, co kupujete.

Co se týče složení, levnější medy dnes často obsahují barviva, karamel, různé škroby a sirupy. Těm se snažte vyhnout. Nenechte se odradit, když je med ve sklenici zcukernatělý – u květových medů je to naprosto v pořádku, kvalitní med by vám měl zcukernatět nejpozději do půl roku.

Pokud se chcete přesvědčit o kvalitě medu, který kupujete, podívejte se na výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo Státní veterinární správy, které výrobce medu kontrolují. V minulosti kontroly odhalily v medu některých výrobců například výskyt antibiotik.

Máte rádi med a využíváte ho, když jste nemocní? Napište nám na Facebooku své vlastní tipy na domácí recepty s medem!

Chcete další tipy proti nachlazení? Zjistěte, jak se vyhnout nemoci i v plné kanceláři.

Související články

Kde Tantum Verde seženete?

Ve vaší oblíbené lékárně. A to i online. Bez receptu.

Sledujte nás na sociálních sítích, ať vám neuniknou žádné rady pro zdraví celé rodiny.