8 tipů pro kvalitní spánek

Prevence

Na 16. března připadá Světový den spánku. Oslavte to tím nejlepším způsobem: vyspěte se do růžova! Přečtěte si, co změnit, aby byl váš spánek opravdu kvalitní.

Proč je důležitý kvalitní spánek?

Že se vám klíží oči při pondělní poradě? To je to nejmenší! Kvalitní spánek je nezbytný pro regeneraci vašeho těla i mysli. Jeho nedostatek se projevuje nejen fyzickou únavou, ale i zhoršením soustředění a paměti, psychickými problémy a obecně snížením kognitivních schopností – jednoduše vám to bez něj tolik nemyslí.

Pokud si ale osvojíte zásady spánkové hygieny, půjde vám lépe učení, zlepší se vaše psychická pohoda a navíc podpoříte hojivé, růstové a regenerační procesy ve svém těle.

A jak na to?

Sladký spánek s psím společníkem.

Káva, kola a čaj? Ani omylem

Večer se vyhněte pití kávy, koly, zeleného a černého čaje nebo energetických nápojů a také kouření. Všechny tyto „zlozvyky“ vás nabuzují a způsobují, že máte problém usnout.

Žádný panák na dobrou noc

Omezte také pití alkoholu. I když vás může ukolébat ke spánku, zhoršuje jeho kvalitu.

Dokonalá tma

Zatáhněte závěsy nebo žaluzie a vypněte všechno, co okolo vás bliká a svítí. Světlo a tma mají vliv na vyplavování hormonu melatoninu, který funguje jako spínač spánku. Když se jeho vyplavování „pokazí“, budete ve dne unavení a v noci budete mít problém usnout.

Počítač by měl být v noci vypnutý.

Vyrazte na vycházku

Pravidelná procházka vás zklidní a pomůže zpracovat starosti a negativní myšlenky, které vás trápí a nedají vám spát. Častějšií pobyt na přirozeném (slunečním) světle, také pomáhá ke sladění biorytmů s denním cyklem, s nímž souvisí i tvorba melatoninu.

Cvičte ráno, večer už ne

Začít den pohybem je skvělé – dáte tím tělu jasný signál, že je čas se nastartovat. Pokud se ale do cvičení pustíte večer, můžete mít problém usnout.

Nechte si slehnout

Není nutné hladovět od šesté hodiny večerní, pokud jdete spát v jedenáct. Myslete ale na to, abyste naposledy jedli nejméně 3 hodiny před spánkem.

Večeře podávaná ve vhodnou dobu, nejméně 3 hodiny před spánkem.

Vyvětrejte

Než zalezete do peřin, otevřete na chvíli okno. Nebojte se pustit dovnitř chladný vzduch a spát při nižší pokojové teplotě. A ložnici nepřetápějte  – uvidíte sami, že se vám bude spát líp.

Najděte si svůj režim a relaxujte

Důležité je také chodit spát a vstávat vždy ve stejnou dobu. Jakmile si zvyknete chodit spát například v deset večer, navykněte si také na své relaxační rituály před spaním. Zklidněte se například horkou vanou, čtením knihy nebo jen odpočinkem s aromalampou.

TIP: Pokud vašemu spánku brání nemoc nebo nachlazení, vyzkoušejte tipy pro klidný spánek při kašli a nachlazení.

Které tipy fungují na vás? Podělte se s námi do komentářů na Facebooku.

Související články

Kde Tantum Verde seženete?

Ve vaší oblíbené lékárně. A to i online. Bez receptu.

Sledujte nás na sociálních sítích, ať vám neuniknou žádné rady pro zdraví celé rodiny.