7 zkratek ke zdravým dásním

Bolest dutiny ústníPrevenceÚstní hygiena

Krvácení dásní při čištění zubů jste zatím viděli jen v reklamě na zubní pastu? Blahopřejeme vám!  Spousta lidí totiž o své dásně nepečuje a přehlíží příznaky zánětu, který vede k parodontóze a předčasně bezzubému úsměvu. 

V dnešním článku jsme pro vás sepsali 7 praktických rad, jak si zdravý úsměv zachovat. Zdraví zubů a ústní dutiny samozřejmě ovlivňuje více faktorů od celkové životosprávy až po dědičnost či hormony. Podívejte se, s čím byste měli začít hned!

1.    Nevynechávejte čištění zubů

Každému se někdy stane, že po proflámované noci nebo náročném dnu mávne rukou nad kartáčkem a odebere se na kutě s nevyčištěnými zuby. Když zapomenete jednou, nic vážného se ještě nestane. Ale když se to stává pravidelně, vážně si tím škodíte.

Po každém jídle se ve vašich ústech hromadí bakterie, kterým se líbí hlavně v prostorech mezi dásněmi a zuby. Právě tam postupně vytvářejí plak a zubní kámen a způsobují, že dáseň ustupuje a zub začíná viklat.

Rodina si společně čistí zuby.
Správné a důkladné čištění zubů je základ zdravého úsměvu.

2.    Omezte příjem sladkostí a přeslazených nápojů

Nedokážete si odepřít zákusek a kafe s kamarádkou? Rozumíme vám – dělat si radost je zdravé a některé sladkosti bychom dokázali mlsat donekonečna! Cukr si bohužel s dásněmi nerozumí.

Nejezte sladkosti dennodenně, a když máte chuť na sladké, sáhněte radši po kousku ovoce. Doplníte potřebné vitamíny a nezkazíte si zuby. A místo láhve slazené limonády si radši dejte minerálku nebo zdravý zelený čaj – kromě zdravějších dásní snadněji zhubnete.

3.    Přestaňte kouřit

Říká se, že líbat kuřáka je jako líbat popelník. Bohužel je to tak trochu pravda – nikotin totiž narušuje přirozené složení slin a přispívá k tomu, že kuřákům páchne z úst. A nejen to.

Sliny zdravého člověka mají ochrannou funkci a měly by bránit v ukládání zubního plaku. Kuřákům se snadněji tvoří zubní kámen, zuby jim žloutnou a tvoří se na nich nehezké skvrny. Nikotin z cigarety dále oslabuje sliznici v ústech, kde se snadněji vytvoří infekce.

4.    Nevyhazujte peníze za barevnou vodu

Téměř na každém balení ústní vody si přečtete, že vás zbaví bakterií. Kupujete si s čistým svědomím tu nejlevnější nebo tu, která je zrovna v akci? Přesvědčte se nejprve, jestli své peníze nevyhazujete zbytečně.

Levná ústní voda vám nikdy nenahradí ústní hygienu ani nezabrání vzniku zánětu. Pokud chcete investovat do kloktadla, které skutečně účinkuje, vyzkoušejte například roztok Tantum Verde.

Bolest v krku zdaleka není to jediné, na co se Tantum Verde hodí. Obsažené léčivo si poradí se začínajícím zánětem dásní a jazyka nebo nepříjemnými afty. Roztok Tantum Verde můžete bezpečně používat každý den bez obavy, že vám zabarví zuby.

Žena si nalévá kloktadlo.
Doplňte zubní hygienu kvalitní ústní vodou.

5.    Vyzkoušejte přírodní zubní kartáček

Možná je to návrat k osvědčeným praktikám našich předků a možná jen módní hit, který zase pomine. Přírodní kartáček (arabsky siwak) s oblibou používají lidé v arabských zemích a Africe, ale seženete ho i u nás.

Jde o čistě přírodní produkt, který pochází ze stromu Salvadora persica. A jak funguje? Představte si klacek, který pozvolna žvýkáte a tím si čistíte zuby a jazyk. Možná vás ale odradí jeho ostrá, výrazná chuť.

Přírodní zubní kartáček připraven k použití!
Už jste vyzkoušeli přírodní kartáček?

6.    Mějte po ruce žvýkačku

Pamatujete si na reklamu, ve které se říká, že byste měli žvýkat žvýkačku po každém jídle? Ve skutečnosti žvýkačka není žádný zázrak, který by vám nahradil ústní hygienu a automaticky zajistil zdravé dásně a zuby. Ale pomůže vám zbavit se kousků jídla, než si je pořádně vyčistíte!

7.    Věnujte pozornost prostoru mezi zuby

Čištění mezírek mezi zuby dentální nití nebo mezizubním kartáčkem vám zabere jen o pět minut více, než v koupelně trávíte teď, ale rozhodně se vyplatí. Štětinky kartáčku se totiž dobře nedostanou do míst, kde se bakterie usazují nejvíc.

Tantum Verde obsahuje benzydamin hydrochlorid. Lék k místnímu užití v ústech a v krku. Čtěte pečlivě příbalový leták.

Související články

Kde Tantum Verde seženete?

Ve vaší oblíbené lékárně. A to i online. Bez receptu.

Sledujte nás na sociálních sítích, ať vám neuniknou žádné rady pro zdraví celé rodiny.