7 zásad pro zdraví, které byste měli mít stále na paměti

Prevence

Zdraví máte jen jedno, proto je důležité o ně náležitě pečovat. Při příležitosti Světového dne zdraví jsme pro vás sepsali 7 tipů, jak se o své zdraví starat.

1) Choďte na preventivní prohlídky

Zní to jako klišé, ale kdo z vás pravidelně navštěvuje preventivní prohlídky? Nezahrávejte si se svým zdravím a objednejte se – díky preventivním prohlídkám má lékař čas podchytit případné zdravotní problémy včas. Vy se tak vyhnete zbytečným komplikacím.

Na co nezapomínat?

  • Praktického lékaře navštivte minimálně jednou za dva roky.
  • Zubaře navštivte klidně dvakrát ročně.
  • Všechny ženy by měly jednou ročně podstoupit gynekologickou prohlídku.
Lékařské náčiní je nachystáno na prohlídku.

2) Hlídejte si vyvážený jídelníček

Zapomeňte na oběd v podobě párku v rohlíku, který spořádáte v poklusu mezi běháním po úřadech a vyzvednutím dětí ze školky. Snažte se nad jídlem přemýšlet a užívat si ho v klidu. Nemusíte hned držet dietu, ale zaměřte se na pestrou a pravidelnou stravu. Co si pod tím představit? Zařaďte do jídelníčku více zeleniny, ovoce, ryb a luštěniny.

3) Nepodceňujte rodinnou anamnézu

Měla vaše babička rakovinu prsu a děda infarkt už v 50 letech? Existuje možnost, že i vy jste zdědili genetickou predispozici k některým nemocem. Nejčastější z nich je právě rakovina, nemoci srdce a cév nebo diabetes. Pokud víte, že někdo ve vaší blízké rodině měl tyto problémy, nezapomeňte to vždy hlásit při lékařských prohlídkách nebo v případě hospitalizace v nemocnici.

4) Hýbejte se

Pohyb prospěje nejen vašemu zdraví, ale i vaší hlavě – budete se po něm cítit daleko lépe i psychicky. Najděte si aktivitu, která vás bude bavit. Ať už to jsou procházky se psem, ranní jóga nebo volejbal s kamarády, věnujte se pohybu pravidelně. Stane se tak přirozenou součástí vašeho života.

Procházka se psem dokáže zlepšit náladu a podpořit zdraví.

5) Nepřehlížejte příznaky

Bolí vás každý večer hlava až k prasknutí? Nebo vám život ztrpčuje neustálá únava? Neříkáme, ať s každou maličkostí běháte k doktorovi, ale pokud cítíte, že něco není v pořádku, určitě navštivte odborníka.

6) Věnujte se svým zálibám

Co nejraději děláte, když nic nemusíte? I vaše hlava si potřebuje odpočinout, nezapomínejte proto na své koníčky. Nezáleží na tom, jestli skládáte puzzle, vyšíváte, čtete severské detektivky nebo koukáte do zdi. I nicnedělání může být prospěšné. Důležité je si najít aspoň jednou týdně chvilku jen pro sebe a zapomenout na vše ostatní.

7) Vyhýbejte se stresu

Krátkodobému stresu se v dnešní době těžko vyhnete, ale ten dlouhodobý můžete ze svého života zkusit odstřihnout. Zamyslete se, co vám nejčastěji způsobuje stresové chvilky a co by se s tím dalo dělat. Je to práce? Vysoké nároky vašeho okolí? Neradíme vám hned opustit svou práci nebo vyměnit kamarády, někdy stačí naučit se říkat „ne“.

Další tipy pro vaše zdraví najdete tady.

Které zásady pro zdraví už jsou součástí vašeho života? A které do něj po přečtení článku zahrnete? Napište nám do komentářů na Facebooku.

Související články

Kde Tantum Verde seženete?

Ve vaší oblíbené lékárně. A to i online. Bez receptu.

Sledujte nás na sociálních sítích, ať vám neuniknou žádné rady pro zdraví celé rodiny.