7 potravin, s kterými porazíte podzimní únavu

PrevenceVýživa

Podzimní únava dokáže znepříjemnit život. Přečtěte si, jakými potravinami ji zaženete.

1) Banán

Banán je skvělým a především rychlým zdrojem energie, obsahuje totiž rovnou tři druhy sacharidů – fruktózu, sacharózu a glukózu. Kromě toho obsahuje draslík, železo, zinek a je jedním z nejbohatších zdrojů hořčíku. A jako bonus je lehce stravitelný.

2) Špenát

Na podzim do svého jídelníčku nezapomeňte zařadit špenát, který je plný antioxidantů. Snažte se ho tepelně upravovat co nejméně, aby neztratil důležité vitamíny. Pokud z něj chcete vytěžit co nejvíc, udělejte si špenátové smoothie.

Zařazení zdravých salátů do jídelníčku.

3) Zelí

Ať už bílé, nebo červené, oba druhy jsou kvalitním zdrojem energie, vitamínů a stopových prvků. Červené zelí obsahuje více bílkovin, sacharidů a železa. Bílé kysané zelí obsahuje navíc vitamín B12, který podporuje aktivitu nervové soustavy a duševní svěžest. Za účinnosti zelí v boji proti únavě vděčíme především kombinaci vitamínu C, železa a hořčíku.

4) Med

Kromě dávky energie působí med na posílení imunity, což v podzimních plískanicích přijde vhod. Pokud si hlídáte linii, oceníte, že med má méně kalorií než cukr. Chcete se o medu dozvědět více? Přečtěte si náš starší článek. Pokud hledáte rychlé řešení vaší únavy a nepříjemných pocitů v krku, vyzkoušejte medové pastilky doplňku stravy Tantum Natura, které vás díky obsahu vitaminu C nejen vzpruží, ale také skvěle chutnají. Vybírat můžete z příchutí med a citrón nebo med a pomeranč.

5) Ovesné vločky

Ovesné vločky vám dodají kvalitní a dlouhotrvající energii. Jak je to možné? Vločky obsahují sacharidy s dlouhým řetězcem, energie se tak z nich uvolňuje postupně.

Miska s ovesnými vločkami k snídani je výživná.

6) Brokolice

Koenzym Q10 jistě znáte z kosmetických reklam, ale věděli jste, že kromě krémů proti vráskám ho najdete i v brokolici? A víte k čemu je dobrý? Sloučenina koenzym Q10 je obsažená ve většině lidských buněk a hraje důležitou roli při produkci energie.

7) Hořká čokoláda

To nejlepší na konec. Pokud sotva stojíte na nohou, dopřejte si kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Proč je vysoký obsah kakaa důležitý? Kakao obsahuje také kofein, proto nám dodá více energie, než čokoláda plná cukru. Kromě dávky energie vám čokoláda pomůže zlepšit koncentraci i uvolnit napětí a stres.

Ale nezapomeňte – všeho s mírou, ani kvalitní čokolády byste se neměli přejídat.

Související články

Kde Tantum Verde seženete?

Ve vaší oblíbené lékárně. A to i online. Bez receptu.

Sledujte nás na sociálních sítích, ať vám neuniknou žádné rady pro zdraví celé rodiny.