4 zdravé důvody pro líbání

PrevenceÚstní hygiena

Věříme, že znáte ten úžasný pocit, který zažíváme, když nás políbí někdo, na kom nám záleží. V dnešním článku vám prozradíme, proč je líbání zdravé, ale i která zdravotní rizika s sebou naopak může nést. Připraveni?

Začneme příjemnější stranou mince: posvítíme si na to, proč byste se líbání měli věnovat častěji.

1. Pomáhá vám překonávat stres

Jak se cítíte, když vás konečně políbí ten hezoun, který vám měsíc kreslil srdíčka na kelímek od karamelového latté? Jako na obláčku? Správně. Během polibku totiž vaše tělo vyprodukuje antistresový koktejl hormonů (oxytocin, endorfiny, dopamin): jejich hladina se dá přirovnat k uklidňující dávce morfia! Na vyplavení hormonů štěstí přitom stačí 20 vteřin líbání. Máte připravené stopky?

2. Je prevencí zubního kazu

Sbíhají se vám na milého sliny? Vaše zubařka bude jásat! Líbání totiž stimuluje produkci slin, které pomáhají snižovat riziko usazování nebezpečných bakterií a neutralizují kyselý plak na zubech (nebojte se, neznamená to, že byste se při polibku měli tvářit kysele). Když vás přítel na Valentýna překvapí vášnivým polibkem, můžete si gratulovat. Nejen, že to od něj bylo ohromně romantické, díky němu je šance, že se vám vytvoří zubní kaz, zas o něco nižší.

Líbající se milenci na procházce.

3. Stimuluje imunitní systém

Líbání rozhodně patří k nejsladším receptům na posílení vaší imunity. Při líbání si totiž s partnerem předáte desítky tisíc mikroorganismů a až 250 druhů bakterií. Nelekejte se: až 80 % z nich je stejných. Zbylých 20 % však nastartuje váš imunitní systém, který se s každým polibkem učí vytvářet nové protilátky.

Při posilování imunity byste neměli spoléhat jen na polibky: na toto téma jsme napsali článek, který obsahuje další užitečné tipy a rady, jak si imunitu hýčkat.

4. Spaluje kalorie a zvyšuje sebevědomí

Neříkáme, že vynechat posilovnu je správné. Ale věděli jste, že vášnivý polibek vám pomůže spálit až 20 (a francouzský dokonce 70) kalorií? Čím častěji se líbáte, tím více spálených kalorií máte večer na kontě. Nemluvě o tom, že líbání zahání chuť na jídlo: co nejdříve si proto naordinujte líbací dietu.

A to není všechno! Polibky nám dodávají sebevědomí, díky čemuž jsme produktivnější a úspěšnější v práci. Takže směle do toho :).

Hubičku? Ano, ale…

Líbání s sebou nese i zdravotní rizika, víte o těch nejdůležitějších?

Je váš přítel nemocný? Hubičku na čelo vám povolíme, ale tím to bohužel končí. Líbáním na sebe můžete přenést infekci a nakazit se od něj rýmou, chřipkou nebo angínou. Romantický víkend si dokážeme představit i lépe než v horečkách.

Tip: Pokud na vašeho partnera leze viróza, začněte cumlat pastilky doplňku stravy Tantum Natura Lemon & Honey. Obsahují přírodní látky propolis, vitamin C a zinek, které podporují vaši imunitu a pomáhají proti nepříjemným pocitům v krku

Vymstít se vám může vášnivý polibek s někým, koho dobře neznáte: slinami při líbání se přenáší infekční virové onemocnění mononukleóza (která si dokonce vysloužila přezdívku „nemoc z líbání“). Líbáním se přenáší také další nemoci, například opar a meningokoková infekce. Vyplatí se dávat si pozor na to, komu chcete své city projevit.

Byl pro vás náš dnešní článek užitečný? Podělte se s námi na Facebooku o svůj zážitek s nejvášnivějším polibkem, který jste zažili. Které zdravotní benefity vám podle vás přinesl?

Související články

Kde Tantum Verde seženete?

Ve vaší oblíbené lékárně. A to i online. Bez receptu.

Sledujte nás na sociálních sítích, ať vám neuniknou žádné rady pro zdraví celé rodiny.